måndag 31 mars 2008

Repetition, fryspunktskurva och nytt avsnitt

Till att börja med delade jag ut kemikursens målbeskrivning på papper. Vi gick igenom delar av den och lade datumet 29 april på minnet.

Sedan repeterade vi åter igen dessa begrepp: grundämne, kemisk förening och blandning. Jag illusterade det hela med hjälp av molekylmodellbyggsatsen. Därefter fick eleverna arbeta med en uppgift där man ska fundera skriva rätt bokstav framför olika ämnen. K = kemiskförening, G = grundämne och B = blandning. Så här: G kväve, B läsk, K etanol, G silver, K magnesiumoxid och så vidare.

I nästa övning fick eleverna göra en fryspunktskurva för blandningar av glykol och vatten. När kurvan var inprickad och klar var frågan: Vilken glykol-vattenblandning är den billigaste att ha i en bilkylare om den ska klara -30 grader C utan att frysa?

Som avslutning började vi att nosa på nästa kursmoment, Förbränning och eld. Vi pratade om brantriangeln, hur man släcker olika typer av bränder och så hann vi även med att göra ett övningsblad som handlade om det.

torsdag 20 mars 2008

Glad Påsk!


Alkoholer - laboration och demonstration

I dag undersökte ni egenskaperna hos några alkoholer och jag demonstrerade några. Vi undersökte lukt, löslighet och brännbarhet.

tisdag 18 mars 2008

Mer om alkoholer

Jag började med att repetera några viktiga grundläggande begrepp, nämligen atom, kemisk förening och blandning. Jag illusterade det hela med hjälp av molekylmodellbyggsatsen.

Nästa rubrik var "Tillverkning av etanol". Vi ritade en liten serie i skrivboken som visade jästsvampar som matasdes med socker och producerade etanol. Sedan skrev vi lite om hur man kan framställa etanol industriellt: Eten + Vatten -> Etanol En katalysator krävs för att reaktionen ska komma till stånd.

Medan jag plockade fram demostrationsmateriel fick eleverna arbeta med några kluriga uppgifter som handlade om att känna igen olika alkoholmolekyler. Med lite hjälp från boken gick det ganska bra.

Avslutningsvis gjorde jag demonstration som skulle visa vilka ämnen som bildas när metanol brinner. Det blev inte helt lyckat eftersom kalkvattnet inte grumlades som det borde ha gjort. (Kalkvatten grumlas av koldioxid)

Det var allt för i dag.

måndag 17 mars 2008

Äntligen är ni tillbaka!

I dag körde vi igång med kemin. Jag gick ut ganska hårt eftersom det såg ut som att ni var pigga och på hugget.
Först repeterade vi följande: Vad är organisk kemi? Vad är speciellt med kolatomer? och till sist, namn, formel och strukturformel på de enklaste kolvätena i metanserien.

Sedan kunde vi ta itu med alkoholerna. Vi lärde oss att man kan ta bort en väteatom från ett kolväte i metanserien och i stället sätta dit en OH-grupp och på så sätt få en alkohol. Metan blir metanol, etan blir etanol, propan blir propanol och så vidare. Det är logiskt och orsakade ingen förvirring.

Nästa punkt innebar mera skrivjobb (vid det här laget började en del personer att knorra om att det är jobbigt att skriva). Vi antecknade vad alkoholer har gemensamt, nämligen att de är genomskinliga, giftiga och brännbara. Dessutom skrev vi några rader om etanol och metanol, att de är giftiga (särskilt metanol) och vad de kan användas till.

Efter det delade jag ut ett egentillverkat övningsblad som ni fick arbeta med på egen hand med hjälp av era färska anteckningar och boken MIX 2. Vi gick igenom övningsbladet och sedan var det färdigskrivet för i dag.

Vi avslutade lektionen med att ta fram molekylbyggsatserna och bygga modeller av de tre första kolvätena i metanserien och de tre enklaste alkoholerna.

onsdag 12 mars 2008

På måndag börjar kemiperioden



Snart är ni tillbaka och då kommer ni att få träffa både gamla och nya bekanta. De väntar på er.

fredag 7 mars 2008

Målbeskrivning för kemikursen

Nyss mejlade jag målbeskrivningen till er alla. Om ni inte har fått den eller om ni inte kan läsa eller öppna dokumentet får ni gärna mejla mig så ska jag se efter om jag kan ordna det.

måndag 3 mars 2008

PRAO


Det är väldigt tomt här utan er.